2024 -2025
Actiu
Institucions col·laboratives
Projecte coordinat amb l’Ajuntament de Vilamòs, el Conselh Generau d’Aran, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari i el Centro Tecnológico de la Información y la Comunicación.
Finançament
Ovihuec.dat compta amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), financiat per la Unió Europea, NextGenerationEU.
En els últims anys, la pèrdua de ramaderia extensiva que ha patit el Pirineu ha fet que les pastures que s’utilitzaven per a ramats hagin estat substituïdes per material arbori i arbustiu. Aquesta transformació del paisatge no només suposa una pèrdua de la biodiversitat, sinó que també incrementa el risc d’incendis per l’augment de biomassa en la regió. La falta de ramaderia privada per l’abandonament d’aquest tipus d’activitat ha motivat a dur a terme aquest projecte, que porta com a nom l’acrònim Ovihuec.dat. Si el desglossem, podem veure tot el que engloba aquest projecte: ovi, huec (foc en aranès, destacant la part del territori en la qual treballem) i .dat per les dades que extreurem de tota la investigació. L’objectiu d’aquest projecte és crear un ramat de petits remugants de titularitat pública a una població de la Vall d’Aran: Vilamòs. Comptarem amb 200 ovelles de raça aranesa i ripollesa i 25 cabres de raça florida que ajudaran a gestionar la massa forestal que creix de forma descontrolada al voltant d’aquesta població.
Alhora, s’estudiaran els impactes i beneficis d’aquest ramat i de l’activitat de silvopastura sobre l’estructura de la vegetació, el risc d’incendis i la biodiversitat de la zona. No obstant això, l’objectiu principal d’aquest projecte no només és testar solucions concretes per a Vilamòs, sinó que es generi la informació necessària perquè aquesta solució pugui ser replicada en altres zones d’alta muntanya. Aquest ramat servirà com a prova pilot i permetrà als investigadors desenvolupar una metodologia d’aproximació que sigui eficient i alhora sostenible econòmicament en aquesta i altres zones amb problemàtiques similars. És per aquest motiu que, al llarg dels dos anys del projecte, es treballarà activament per explorar possibles vies de comercialització i estratègies de promoció dels productes obtinguts dels animals criats en aquest tipus de sistema.
Més que fomentar la creació de ramats públics, la principal finalitat és ajudar a aturar el despoblament que pateixen les zones rurals. Per això, Ovihuec.dat aposta per la incorporació de noves tecnologies al ramat pilot (com són els collars de geolocalització i de tancat virtual) per tal de crear una ramaderia més atractiva i fàcil de gestionar per a les noves generacions i així impulsar, de retruc, l’economia local.
Estudiarem quina és la millor gestió sanitària i reproductiva del ramat i compararem quina raça s’adapta millor.
Analitzarem com es comporten els animals i si la tecnologia és una bona eina de prevenció davant els depredadors.
Valorarem la qualitat que ens oferirà el producte final i dissenyarem estratègies de promoció al territori.
Establirem el valor nutritiu d’espècies herbàcies i la producció vegetal d’un sistema de silvopastura.
Analitzarem els impactes del ramat sobre la biodiversitat de flora i fauna, així com la prevenció del risc d’incendis.
Recollirem el testimoni de pràctiques ramaderes, governança i salut econòmica de les explotacions del territori.
Instaurarem un espai test a la zona per tal de formar nous ramaders i, així, donar continuïtat a la professió.
Avaluarem la sostenibilitat ambiental de la ramaderia extensiva a través d’Anàlisis de Cicle de Vida (ACV).
Coneix de més aprop tots els detalls de les protagonistes d’aquest projecte: les nostres cabres i ovelles.
La tecnologia és essencial per totes aquelles ramaderies que volen implantar millores en la seva qualitat de vida.
Ovihuec.dat és un projecte estretament vinculat al lloc on es desplega, a la seva història i a la seva gent.
El paper clau del ramat és clau: afavoreix la biodiversitat i també contribueix a conservar el mosaic ecosistèmic.
© Rumiant 2024