Site logo

El ramat Ovihuec.dat

Descobreix el nostre ramat científic: ovelles i cabres contribuint en la recerca

Les principals protagonistes d’aquest projecte científic són cadascuna de les ovelles i cabres que conformen el nostre ramat.  El ramat d’Ovihuec.dat està format per un centenar d’ovelles i una vintena de cabres i juga un paper indispensable en la prevenció i gestió del risc d’incendis.  A més, contribueix a la conservació del paisatge i la seva biodiversitat, a la producció d’aliments i a la preservació del patrimoni natural i cultural del món rural. 

Com és el nostre ramat?

El conformen dues races d’ovelles diferents: l’aranesa i la ripollesa. La presència de dues races diferents permetrà comprovar l’adaptabilitat d’aquestes en l’entorn de Vilamòs i realitzar una comparació productiva d’ambdues genètiques. També inclou una vintena de cabres de raça florida que ajuden a diversificar el grup i a complementar la neteja del bosc. La característica més interessant de les cabres és la seva naturalesa brostejadora, és a dir, s’alimenten de les fulles d’arbres i arbustos contribuint especialment a controlar les espècies més arbustives. 

Ovella aranesa

Pròpia de la Vall d’Aran. No obstant això, l’escassa documentació històrica d’aquesta raça fa que sigui costós catalogar-la com a espècie autòctona. És una raça que està molt emparentada amb la seva veïna francesa Tarasconesa, pròpia del Pirineu Central (Arièja i Pirenèus Auts), Garona Auta i Gèrs.

Es distingeix fàcilment per la seva dimensió i la presència de cornamenta en els seus exemplars. 

El sistema productiu es caracteritza generalment per un maneig semi extensiu, amb estabulació a l’hivern i pastures alpines a l’estiu. 

La situació de la raça aranesa, a causa de la seva extrema i reduïda grandària censal, la podem considerar crítica.

Ovella ripollesa

Autòctona del nord-est de Catalunya, originada probablement a partir de l’encreuament dels ovins que poblaven antigament en la zona del Pirineu Central i individus de tipologia Merina arribats a conseqüència de la transhumància. 

La raça ripollesa es caracteritza per tenir taques marrons o negres a la cara i a les extremitats. És una raça rústica i adaptada a les condicions geo-climàtiques de Catalunya. 

El sistema productiu es caracteritza generalment per un maneig semi extensiu, sense planificació reproductiva i complementant la pastura directa amb fencs, palla de cereals i concentrat.  

El cens total de la raça s’estima actualment en uns 40.000 individus, però el nombre d’ovelles i marrans de pura raça en actiu baixen fins a 9.556 individus registrats amb clara tendència positiva en els darrers anys.

Cabra florida

Raça autòctona del Bajo Valle del Guadalquivir. L’origen d’aquesta raça rau en l’encreuament de la branca pirinenca i l’anglo-nubian. 

Aquesta raça presenta una capa amb punts rojos sobre un fons blanc, donant-li una similitud a un camp florit, d’aquí el nom de florida. 

El seu ús principal és per a la producció lletera. En zones d’alta muntanya és molt comú trobar-la en sistemes de producció semi extensives amb estabulació lliure. 

La florida és una raça que actualment es troba en expansió.