Site logo

Vilamòs, Vall d'Aran

Vilamòs és un petit poble situat al cor de la Vall d’Aran. Ubicat a una altitud de 1.255 metres, és considerat el poble més antic de la vall, amb una història que es remunta segles enrere. Aquesta petita localitat no només destaca per les vistes privilegiades a l’Artiga de Lin i al massís de l’Aneto, sinó també per la seva llarga tradició ramadera. 

La Vall d’Aran, aïllada en molts moment de la història per la seva orografia, ha mantingut gran part de la seva cultura i tradicions originals.

Tot i això, la pèrdua de l’activitat ramadera més tradicional no només ha comportat una pèrdua del mosaic ecosistèmic, sinó també de tot el coneixement ancestral sobre l’ús del territori, el maneig dels animals i l’aprofitament més eficient i equilibrat dels recursos. 

El ramats de muntanya

A Vilamòs, la ramaderia se centrava tradicionalment en bestiar oví i boví. Les pastures d’estiu a les muntanyes i la vida comunitària al poble durant l’hivern eren pràctiques essencials que mantenien viva la tradició ramadera. Actualment però, la presència de bestiar a Vilamòs es concentra en l’agrupament d’ovelles i cabres sota la vigilància de pastors que aprofita les pastures estivals situades als prats més alpins de la zona.

Els pastors de Vilamòs segueixen practicant la transhumància, traslladant el ramat cap a pastures més altes durant els mesos d’estiu. Aquesta activitat no només és essencial per a la cura del bestiar, sinó que també contribueix a preservar la biodiversitat del territori. 

Les cabanes i les bordes

És molt comú trobar-se construccions ramaderes per l’entorn de Vilamòs. Camins ramaders, parets de pedra seca, cabanes de pastor i les bordes s’integren en el paisatge muntanyenc formant un entorn únic. Les bordes són les construccions més grans i eren edificacions de pedra destinades guardar el bestiar o emmagatzemar el farratge.