Site logo

Tecnologia i estratègia per a una poma de qualitat centren la XIV Jornada de fructicultura de muntanya a Guixers

Productors i tècnics han compartit resultats d’assajos d’aclarida mecànica i eines per optimitzar la producció en zones d’alta muntanya, en una jornada organitzada per l’IRTA i l’ADV Pirineu.

Guixers (Solsonès) ha acollit avui la catorzena edició de la Jornada de fructicultura de muntanya, un punt de trobada consolidat per als professionals de la fruita de llavor en entorns d’altura. Organitzada per l’IRTA i l’ADV Pirineu, la jornada ha posat el focus en dues línies clau per a la producció de qualitat: la regulació de la càrrega de fruita i la millora del calibre.

Un dels eixos destacats de la jornada ha estat la presentació dels primers resultats dels assajos d’aclarida mecànica de flors amb l’equip Electroflor, una tecnologia basada en l’eliminació física d’un percentatge de flors i reducció de la superfície foliar, les quals redueixen la càrrega inicial i poden afavorir un millor calibre i retorn a flor posteriors. Aquesta pràctica, especialment rellevant en contextos de muntanya, pot contribuir a millorar l’eficiència del cultiu i a reduir la necessitat d’aclarida manual.

A més, s’han abordat estratègies agronòmiques per assolir una mida òptima del fruit, a càrrec de l’empresa Giropoma, i s’ha fet un repàs tècnic de la campanya 2024, amb l’anàlisi de les condicions del cicle productiu, la incidència de plagues i les dades de qualitat recollides per l’ADV Pirineu.

La jornada ha permès posar en comú coneixement pràctic i adaptat a les necessitats del sector, amb l’objectiu de donar resposta als reptes tècnics i climàtics que afronta la fructicultura de muntanya. Iniciatives com aquesta consoliden l’aposta de l’IRTA i l’ADV Pirineu per una agricultura eficient, sostenible i ben arrelada al territori.