Site logo

Treball col·laboratiu a la Val d’Aran per construir una identitat de marca dels futurs productes d’Ovihuec.dat

Els tallers celebrats al Conselh Generau d’Aran i dinamitzats per investigadors de l’IRTA han reunit a persones de diferents sectors per crear la identitat d’un producte amb arrels locals i projecció de futur.

Amb l’objectiu de definir la marca d’un nou producte carni i làctic vinculat al projecte Ovihuec.dat, s’han organitzat recentment dos tallers de creativitat al coworking del Conselh Generau d’Aran. En aquestes sessions s’han reunit quasi una vintena de persones de diversos sectors professionals de la Val d’Aran —des de la restauració i la producció alimentària, fins al turisme, el comerç i l’àmbit social— per pensar conjuntament com hauria de ser el nom, el logotip i l’eslògan d’un producte que aspira a ser un reflex fidel del territori que el veu néixer.

L’objectiu principal dels tallers ha estat canalitzar el coneixement i la creativitat local per construir una identitat de marca que no només respongui als valors del projecte, sinó que també connecti amb les persones del territori i tingui potencial per obrir-se a nous mercats. Per això, s’ha buscat expressament una participació diversa, assegurant una mirada plural i representativa del conjunt de la societat aranesa.

Les sessions, dinamitzades pels investigadors de l’IRTA Anna Claret, Luis Guerrero i Cèlia Badia, especialistes en anàlisi sensorial i ciència del consumidor, han posat en pràctica dues tècniques creatives reconegudes internacionalment.

La primera, la tècnica dels sis barrets per pensar, convida els participants a adoptar diferents rols o punts de vista —emocional, crític, optimista, creatiu, racional i organitzador— per explorar una mateixa idea des de múltiples perspectives. La segona, la metodologia SCAMPER, facilita la generació de noves propostes a partir de la modificació, combinació o reordenació d’elements existents.

El resultat d’aquest treball col·laboratiu no és només un conjunt d’idees per definir la nova marca, sinó també una experiència de cocreació que reforça el vincle entre el projecte Ovihuec.dat i la comunitat local. Les aportacions recollides durant els tallers serviran de base per a la conceptualització final de la marca, amb la voluntat de reflectir la singularitat d’un territori de muntanya amb una llarga tradició ramadera, i alhora apostar per un model de futur sostenible, tecnològicament innovador i arrelat a la gestió del paisatge.